ΠΈΜΠΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  1° ΕΠΑΛ Χαλκίδας         ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024|Τεύχος 5

    ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΕΠΑΛ


ΑΡΙΕΤΤΑ, Γ ΕΠΑΛ







ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

Δημητρίου Γαρύφαλια, Α ΕΠΑΛ

Ρατσισμός είναι η πεποίθηση ότι ομάδες ανθρώπων διαθέτουν διαφορετικά χαρακτηριστικά συμπεριφοράς που αντιστοιχούν σε κληρονομικά χαρακτηριστικά και μπορούν να διαιρεθούν με βάση την ανωτερότητα μιας φυλής έναντι της άλλης.[1][2] Μπορεί επίσης να σημαίνει προκατάληψη, διάκριση ή ανταγωνισμό που στρέφεται εναντίον άλλων ανθρώπων, επειδή είναι διαφορετικής φυλής ή εθνότητας.

Το πιο συνηθισμένο είδος ρατσισμού, και αυτό που έχει δώσει την αρχική ονομασία στην λέξη, ιταλ. (ράτσα/ razza = φυλή), είναι ο φυλετικός ρατσισμός. Οι φυλετικοί ρατσιστές πιστεύουν σε βιολογικές διαφορές μεταξύ των φυλών, βάσει των οποίων και προσδιορίζουν αυτές σε ανώτερες και κατώτερες. Ως εκ τούτου, με τη θεωρία αυτή υποστηρίζουν ότι η φυλή με συγκεκριμένα (ανώτερα) εξωτερικά ή ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά, έχει το δικαίωμα να θεωρεί εαυτόν της ανώτερη από τις άλλες.

Οι σύγχρονες παραλλαγές του ρατσισμού βασίζονται συχνά στις κοινωνικές αντιλήψεις για τις βιολογικές διαφορές μεταξύ των λαών.

Παλαιότερα συγγραφείς και κοινωνιολόγοι αντί του σύγχρονου όρου χρησιμοποιούσαν, ιδιαίτερα στις αγγλόφωνες χώρες, τον όρο ρασιαλισμός (racialism), που όλοι όμως συμφωνούν ότι πρόκειται για όρο δόγματος φυλετικής υπεροχής. Σημαντικότερος συγγραφέας που έκανε χρήση του όρου "ρασιαλισμός" ήταν ο Λ.Λ. Σνάιντερ στο έργο του "Ράτσα: Μια Ιστορία των Σύγχρονων Εθνικών θεωριών, ("Race: A History of Modern Ethnic Theories" - Νέα Υόρκη: Alliance 1939).
Ο νεότερος όμως όρος (εκ της ιταλικής) επικράτησε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, περισσότερο για λόγους προπαγάνδας. Συγκεκριμένα η Ρ. Μπένεντικτ (R. Benedict) ορίζει τον ρατσισμό ως:«...το δόγμα όπου μία εθνική ομάδα (ethnic group) έχει καταδικαστεί από τη Φύση σε κληρονομική κατωτερότητα (hereditary interiority) ενώ μια άλλη σε κληρονομική ανωτερότητα (hereditary superiority)».
Γενικά, ο ρατσισμός θεωρείται κάτι περισσότερο από τη φυλετική προκατάληψη (race prejudice). Η τυπική θεωρία του σε σύγχρονες αναζητήσεις και σχετικές έρευνες, έχει τις ρίζες της στο πολυθρύλητο έργο του Ζοζέφ Αρτύρ ντε Γκομπινώ (Joseph Arthur De Gobineau): "Essai sur l' inégalité des races humaines" (Δοκίμιο επί της ανισότητας των ανθρωπίνων φυλών), που δημοσιεύτηκε το 1853 και κυριολεκτικά αποτέλεσε τη θεωρητική κάλυψη και "ευλογία" των αποικιοκρατών. Ο πλέον εξέχων σύγχρονος υποστηρικτής του δόγματος αυτού, κατά τον 20ό αιώνα, θεωρείται ο Βρετανός δημοσιολόγος (πολιτογραφήθηκε Γερμανός το 1916), Χιούστον Στιούαρτ Τσάμπερλεν (Houston Stewart Chamberlain).): "Essai sur l' inégalité des races humaines" (Δοκίμιο επί της ανισότητας των ανθρωπίνων φυλών), που δημοσιεύτηκε το 1853 και κυριολεκτικά αποτέλεσε τη θεωρητική κάλυψη και "ευλογία" των αποικιοκρατών. Ο πλέον εξέχων σύγχρονος υποστηρικτής του δόγματος αυτού, κατά τον 20ό αιώνα, θεωρείται ο Βρετανός δημοσιολόγος (πολιτογραφήθηκε Γερμανός το 1916), Χιούστον Στιούαρτ Τσάμπερλεν (Houston Stewart Chamberlain).



Οι νέοι ανησυχούν για το μέλλον 

Δούλου Αγγελική Β EΠΑΛ

Οι σημερινοί νέοι έρχονται με προκλήσεις και καθημερινα αντιμετωπίζουν απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής. Τελείνοντας ένας νέος το Λύκειο, δηλαδή την δευτεροβαθμια εκπαίδευση, αναμένει τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών εξετάσεων ή αρχίζει να κάνει έρευνα στην αγορά. Οι νέοι οι οποίοι εχουν αγωνία να δουν τα αποτελέσματα ακόμη περισσότερο διότι αν δεν εισαχθούν στην τρίτο βαθμια εκπαίδευση αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναζητήσουν άλλον τρόπο για
εργασίας. περιμένουν με άγχος και ανησυχούν να δουν τα αποτελέσματα. Από την άλλη όμως όταν εισαχθούν σε κάποιο Πανεπιστήμιο καλούνται επίσης να μετωπίσουν ακόμη πιο πολλές προκλήσεις όπως η απομάκρυνση από την οικογένεια οικογένεια και τους φίλους η μετάβαση σε άλλη πόλη και άλλο μαθησιακό περιβάλλον και ο νέος τρόπος ζωής που πρέπει να ενσωματωθούν σε αυτόν.
Avridera
οι νέοι εκείνοι που κάνουν έρευνα στην αγορά εργασίας έχουν ιδιαίτερες ανησυχίες για κάποιος δεν τους δίνει αυτήν την ευκαιρία. Επιπλέον το πως θα αποκτήσουν προϋπηρεσία εφόσον πολλοί είναι εκείνοι οι νέοι οι οποίοι προβλημα jar τα παρακάτω θέματα όσον αναφορά
την εργασία:
 Α) Πως είναι οι
εργασιακες συνθήκες, γιατί ως νέοι θα στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας
εργασία;
 Β) θα παρέχεται κάποια ασφάλιση; Πόσες ώρες θα επικρατεί ή Πόσα χρήματα θα παρέχονται. Συνοψίζοντας όλα τα αντιληπτά ότι οι νέοι ανησυχούν και ενδιαφέροντα για το μέλλον της ζωής τους γιατί και ως νέοι δεν παύουν να ονειρεύονται. Και εγώ ως νέα έφηβη δεν σταματώ ποτέ μα ποτέ να καθώς και να προβληματίζομαι για τα που αφορούν το μέλλον μου. 

Ανακαλύπτοντας Νέους Ήχους: Η Μουσική Συναρπαστικής Εξέλιξης από μια Μπάντα που Αξίζει να Ακούσετε

Της Θεοδώρα Μουστάκας, μαθήτριας 'Β ΕΠΑΛ 


Οι Pink Floyd, μια από τις πιο εμβληματικές μπάντες στην ιστορία της ροκ μουσικής, δημιούργησαν έναν μοναδικό ήχο που συνδύαζε την προοδευτική ροκ, τη ψυχεδελεία και τη συμφωνική μουσική. Με κλασικά άλμπουμ που σημάδεψαν μια εποχή, όπως το "The Dark Side of the Moon," το "Wish You Were Here" και το "The Wall," οι Pink Floyd κατέκτησαν τις καρδιές των οπαδών τους και παρέμειναν επιδραστικοί μέχρι και σήμερα.

Σε πολλές συνεντεύξεις, τα μέλη της μπάντας αποκάλυψαν τα μυστικά πίσω από τη δημιουργία των αλμπουμ τους. Ο Roger Waters, στις συζητήσεις του, ανέφερε τη σημασία της κοινωνικής κριτικής στους στίχους τους, ενώ ο David Gilmour αναφέρθηκε στη δημιουργική διαδικασία πίσω από τα εντυπωσιακά τους μουσικά κομμάτια.

Το "The Dark Side of the Moon," για παράδειγμα, προκάλεσε αίσθηση με τη σύνθεση του σε ένα concept άλμπουμ που εξερευνούσε θέματα όπως ο χρόνος, η τρέλα και η ανθρώπινη ψυχή. Οι συνεντεύξεις των μελών της μπάντας αποκαλύπτουν πώς η ιδέα αυτή εξελίχθηκε και πώς κατάφεραν να δημιουργήσουν μια αριστούργηματική σύνθεση που συνεχίζει να συγκινεί ακροατές παγκοσμίως.

Με τις μουσικές τους εξερευνήσεις και τις βαθιές, συναισθηματικά φορτισμένες συνθέσεις, οι Pink Floyd δεν απλώς δημιούργησαν μουσική, αλλά έναν κόσμο που κεντρίζεται γύρω από τις σκέψεις και τα συναισθήματα. Μέσα από τις συνεντεύξεις τους, αναδεικνύεται η εξαιρετική τους δημιουργική διαδικασία και ο βαθύς συναισθηματικός πυρήνας που κρύβεται πίσω από κάθε νότα τους.


Ευχαριστούμε θερμά τους αναγνώστες μας για την πιστοποίηση και τη στήριξή τους στην εφημερίδα μας❤






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις