ΔΩΔΕΚΑΤΟ ΤΕΥΧΟΣ


  1° ΕΠΑΛ Χαλκίδας         ΑΠΡΊΛΙΟΣ 2024|Τεύχος 12


    ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΕΠΑΛ

Ενδοσχολική Βία - Εκφοβισμός (Bullying) 

ΗΛΙΑΝΑ ΓΙΑΜΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 

Η σχολική βία και ο εκφοβισμός που εκδηλώνεται μεταξύ των μαθητών θεωρείται πρόβλημα κοινωνικής νοσηρότητας. Ο όρος "Bullying" χρησιμοποιήται διεθνώς για να περιγράψει το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού. Προέρχεται από το ρήμα "Bully που σημαίνει <<πληγώνω ή τρομοκρατώ ή υποχρεώνω κάποιον με την βία να κάνει κάτι που δεν θέλει>>. Η αυξητική τάση των περιστατικών βίας στην παιδική και εφηβική ηλικία, αποτελεί ανησυχητικό φαινόμενο που απασχολεί, σοβαρά πλεον, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα σχολεία στην Ελλάδα και όχι μόνο. Τα αίτια δημιουργίας του φαινομένου αυτού είναι ποικίλα και έχουν πολλές προεκτάσεις. Μπορούν λοιπόν να βρεθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα;

Κύριος υπαίτιος όλων των φαινομένων που οδηγούν στην κοινωνική παθογένεια είναι ο πρώτος φορέας αγωγής - κοινονικοποίησης, δηλαδή η οικογένια. Οι νέοι που μεγαλώνουν σε ασταθές οικογενιακό περιβάλλον θεωρείται οτι παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν αποκλίνουσες συμπεριφορές, αφού εκτίθενται σε ανρητικές επιρροές. Δυστυχώς, ο θεσμός της οικογένειας έχει απολέσει κάθε έννοια θαλπωρής και εστίας, αφού το σύχρονο πλαίσιο της κοινωνίας έχει επιβάλλει την εργασία και στα δύο φύλλα, με αποτέλεσμα να εργάζεται και η μητέρα. Έτσι, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου και η πολλαπλότητα των ρόλων στερούν από το παιδί τη γονεϊκή αγάπη και ασφάλεια, με αποτέλεσμα το τελευταίο να συσσωρεύει θυμό και πικρία αισθανόμενο παραγκωνισμένο, ξεσπώντας εύκολα σε όποιο ευάλωτο παιδί βρίσκεται εκτεθημένο στο σχολικό περίγυρω.Το οικογενειακό περιβάλλον διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στην ψυχοσωματική ανάπτυξη των ανηλίκων. Οι οικογένειες οι οποίες χαρακτηρίζονται από εσωτερική ισορροπία και συμβιώνουν σε ένα υγιές και αρμονικό περιβάλλον, καθοδηγούν τα μέλη τους σχετικά με το πώς να αλλλπιδρούν με τους γύρω τους.Ωστόσο, ένα αντικοινωνικό και νοσηρό οικογενειακό περιβάλλον είναι ικανό να μεταλαμπαδεύσει δυσλειτουργικούς κανόνες συμπεριφοράς στα μέλη του.

Επιπρόσθετα, ο θύτης επιδιώκει συχνά να αυτοπροβληθεί μπροστά στους φίλους και στους συμμαθητές του, επιλέγοντας να συμπεριφερθεί άσχημα ή ταπεινωτικά σε έναν πιο αδύναμο συμμαθητή του. Στης περιπτώσεις αυτές, η διάθεση επίδειξης απέναντι στους άλλους πραγματώνεται με έναν βίαιο τρόπο, καθώς το παιδί - θύτης δεν κατανοεί πως η σωματική δύναμη δεν αποτελεί λόγο υπερηφάνειας, όταν χρησιμοποιήται εις βάρος ενός άλλου ατόμου. Η κοινωνία, άλλωστε, φέρνει από νωρίς σε επαφή τους νέους με την έννοια της βίας και της επιθετικής συμπεριφοράς, αφού τόσο μέσα από τηλεοπτικά προγράμματα όσο και μέσα από τα δελτία ειδήσεων, οι νέοι παρακολουθούν από πολύ μικρή ηλικία σκηνές και περιστατικά βίας, φτάνοντας σε σημείο να τα εκλαμβάνουν ως αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και να τα υιοθετούν.Το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας λόγω των ποικίλων γενεσιουργών αιτιών του, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από τους εκπαιδευτικούς ή από τους γονείς, αλλά οφείλει να ενεργοποιήσει συνολικά την κοινωνία, ώστε να καταστεί εγικτή η πρόληψή του. Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς πάντως, ο δικός τους ρόλος είναι εξαιρετικά σημαντικός, από την άποψη πως είναι εκείνοι που ευκολότερα μπορούν να εντοπίσουν τα περιστατικά ενδοσχολικής

βίας και άρα να δράσουν με αμεσότητα. Ειδικότερα, εκείνο που κυρίως ζητείται από τους εκπαιδευτικούς είναι η εκδήλωση ειλικρνούς ενδιαφέροντος,ώστε κάθε πιθανή ένδειξη ή απόδειξη άσκησης εκφοβισμού να αντιμετωπίζεται αμέσως με διακριτικό τρόπο. Αν οι εκπαιδευτικοί αδιαφορούν ή διστάζουν να παρέμβουν, το αποτέλεσμα θα είναι επώδυνο για τα παιδιά-θύματα εφόσον παρατείνεται η βασανιστική δοκιμασία τους. Οφείλουν να επιδιώκουν με κάθε ευκαιρία την ευαισθητιποίηση των μαθητών στο κρίσιμο αυτό ζήτημα μέσα από συζητήσεις και παρουσιάσεις στο πλαίσιο του μαθήματος.

Σημαντική, βέβαια, είναι και η συμβολή του κράτους στην αντιμετώπιση του φαινομένου, μέσα από την προσπάθεια δημιουργίας και ενίσχυσης των κατάλληλων υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου. Ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η στελέχωση των σχολείων με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, ώστε οι μαθητές να έχουν τη δυνατότητα να βρίσκουν κατάλληλη βοήθεια και καθοδήγηση στις έντονα συγκρουσιακές καταστάσεις που βιώνουν. Ενώ, καίρια είναι και η ανάγκη κατάλληλης επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στα θέματα της ενδοσχολικής βίας, προκειμένου να ειναι σε θέση να τα αντιμετωπίσουν με ευαισθησία και αποτελασματικότητα.

Εν κατακλείδι, είναι αδήριτη ανάγκη η άμεση καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού, διότι έχει λάβει ραγδαίες διαστάσεις το τελευταίο κυρίως διάστημα. Αναμφίβολα, ίσως είναι δύσκολη η παντελής εξάλειψή του, όντας ένα φαινόμενο με βαθιές ρίζες, αλλά οι συλλογικές προσπάθειες για την αντιμετώπισή του δεν πρέπει να εκλείπουν από καμία κοινωνία. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας.

Ακούσαμε μουσική, διασκεδάσαμε, βγάζουμε την εφημερίδα μας!

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το live οικονομικής ενίσχυσης για την έντυπη έκδοση της σχολικής εφημερίδας του 1ου ΕΠΑΛ Χαλκίδας την περασμένη Παρασκευή στο Τέχνης Δρώμενα. Ευχαριστούμε όσους ήρθαν να μας ενισχύσουν, την ομάδα του πασχαλιάτικου bazaar, τα 2/4 των φοβερών Toxic Rabbits που ήρθαν από την Αθήνα και έπαιξαν αφιλοκερδώς για τον καλό σκοπό, καθώς και τη μαθήτριά μας Μαρίνα Παπαθανασίου, που ξεδίπλωσε την ταλεντάρα της για τη σχολική κοινότητα.

 

 Η Σκοτεινή Πλευρά του Διαδικτύου: Πώς Επηρεάζει το Μίσος Ανάμεσα στα Φύλα και Πώς Μπορούμε να το Αντιμετωπίσουμε

ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΟΥΣΤΑΚΑ Β ΕΠΑΛ

Το διαδίκτυο, αυτός ο αχανές ωκεανός πληροφοριών και κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, έχει μετατραπεί σε έναν πολύπλοκο και συχνά αμφίσημο χώρο. Μέσα από την έρευνα που διεξήγαγα σχετικά με τους αλγόριθμους και την επίδρασή τους στα κοινωνικά μέσα, διαπίστωσα ότι, παρά την δυσαρέσκεια του θέματος, είναι σημαντικό να αντιμετωπίστει : η αύξηση του μίσους ανάμεσα στα φύλα λόγω της παραποίησης περιεχομένου από τους αλγόριθμους.

Στον σημερινό ψηφιακό κόσμο, οι αλγόριθμοι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε, ενημερωνόμαστε και αλληλεπιδρούμε με το περιεχόμενο. Αν και σχεδιάστηκαν για να προσφέρουν προσαρμοσμένη εμπειρία στον κάθε χρήστη, στην πραγματικότητα συχνά ενθαρρύνουν τη δημιουργία και ενίσχυση αντιξοότητας μεταξύ των φύλων.

Η έρευνά μου αποκάλυψε ότι οι αλγόριθμοι προωθούν περιεχόμενο που εντείνει τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες. Για παράδειγμα, σε πολλές πλατφόρμες, οι άνδρες προβάλλονται ως μισογυνιστές, βιαστές, ή απαιτούν να ορίζουν τα κριτήρια ομορφιάς και επιτυχίας των γυναικών και προβάλλονται για γυναικοκτονίες. Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες παρουσιάζονται ως ανίκανες, υποτιμητικά θεωρούμενες, ή υποχρεωμένες να προσαρμόζονται σε αντρικά στερεότυπα και ως ψευτικες φεμινίστριες με χαμηλή νοημοσήνη που θελουν να υψώσουν το γυναικείο φύλο παραπάνο απο το ανδρικό. Αυτή η ανισορροπία στην αναπαράσταση και την αντιμετώπιση των φύλων οδηγεί σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση του μίσους ανάμεσα στα φύλα. Οι χρήστες, αντιμετωπίζοντας συνεχώς απαξίωση και προκλήσεις, εκτοξεύουν την οργή τους μέσω του διαδικτύου, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο μίσους.

Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, πρέπει να αναγνωρίσουμε και να αντιμετωπίσουμε την ανεύθυνη χρήση των αλγορίθμων από τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων. Οι εταιρείες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους να προωθήσουν ένα περιβάλλον που προάγει τον σεβασμό, την ισότητα και την κατανόηση μεταξύ των φύλων. Επιπλέον, η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση των χρηστών είναι κρίσιμη. Οι άνδρες και οι γυναίκες πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις και να αντιδρούν ενεργά εναντίον τους. Μέσω της εκπαίδευσης και της αυτοσυνειδησίας, μπορούμε να καταπολεμήσουμε το μίσος και να δημιουργήσουμε ένα πιο ενωμένο και σεβαστό διαδικτυακό περιβάλλον.

Σε μια εποχή όπου η τεχνολογία επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής μας, είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι το διαδίκτυο παραμένει ένας χώρος που προάγει την κοινωνική συνοχή και τον σεβασμό προς όλα τα φύλα. Μόνον έτσι μπορούμε να ξεπεράσουμε το μίσος και να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου η ισότητα και η αμοιβαία κατανόηση επικρατούν.

Ευχαριστούμε θερμά τους αναγνώστες μας για την πιστοποίηση και τη στήριξή τους στην εφημερίδα μας❤ 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις